Дома

КинеНова Меѓународен Филмски Фестивал

КинеНова работилница за развој на сценарио за краток филм за промоција на новите македонски автори

За да се одбележи почетокот на „КинеНова“ како и за да биде во духот и да се запази целта на овој фестивал, ние како организаторите ја создадовме Работилницата за Сценарио за Краток Филм. Оваа иницијатива има за цел да ја промовира и охрабри следната генерација македонски сценаристи и филмски работници, посебно оние кои се релативно нови во процесот на пишување сценарио.

Селектираните апликанти ќе имаат можност да учествуваат на 3 - дневна работилница за развој на кратко сценарио. Работилницата ќе ги опфати основите на пишување сценарио и развој на приказна. Сесиите ќе се состојат од презентации, групна работа и еден-на-еден состаноци.

На крајот на работилницата, филмската продукциска компанија FX3X ќе додели награда за најдобро сценарио во вредност од 3,000 евра. Наградата се состои во користење на високо – професионална филмска опрема со цел краткото сценарио да се реализира во краток филм.


 • Работилницата е посветена на македонски автори кои би сакале да изградат кариера како сценаристи за филм или ТВ
 • Ќе бидат селектирани 6 проекти. Крајниот рок на пријавување е 18 Септември
 • Резултатите ќе бидат објавени онлајн една недела подоцна
 • Од избраните кандидати се очекува да го потврдат своето присуство на работилницата до 10 септември
 • Работилницата ќе се изведува на англиски јазик

ШТО Е ПОТРЕБНО ЗА АПЛИЦИРАЊЕ

 • писмо на намери (a letter of intent ) кое ја образложува мотивацијата на испратеното сценарио како и претходното искуство како сценарист и очекувања од работилницата.
 • премисата на сценариото во една реченица како и жанрот / вите на сценариото со синопсис не подолг од една страна
 • тритмент (кратко објаснување што се случува во секоја сцена)
 • копија од сценариото (не повеќе од 25 страници, уредно форматирано) кое може да биде и сценарио за анимиран филм
 • кратко CV на предложениот режисер и/или продуцент (забелешка: задолжително да се приложи со пријавата на апликантот. )

КРИТЕРИУМ ЗА ИЗБОР:

 • мотивацијата на апликантот да учествува на работилницата
 • претходно искуство како сценарист
 • квалитет на примерокот испратен од апликантот

УСЛОВИ ЗА УЧЕСТВО:

 • од учесниците се очекува да присуствуваат на сите сесии и да работат на своите проекти за време на работилницата
 • потребно е учесниците да ги прочитаат сценаријата на сите одбрани апликанти и да бидат подготвени за дискусија во групните сесии.

Важно!!!

Почитувани потенцијални учесници на работилницата за развој на куси сценарија, Ве известуваме дека поради технички проблем повеќето пријави од оние кои веќе се пријавивте за учество не се пристигнати коректно на претходно посочената мејл адреса. Затоа ве замолуваме доколку претходно веќе се имате пријавено за работилницата, да го сторите тоа повторно на новата мејл адреса за контакт која е следната: john.r.d.stephens@gmail.com

Исто така ве информираме дека рокот за пријавување ќе биде продолжен до 18 – ти септември, а резултатите ќе бидат објавени една недела подоцна. Воедно се извинуваме за непријатностите.

Потребните материјали да се испратат во WORD или PDF документ на е – мејл: john.r.d.stephens@gmail.com со краен рок до 18-ти Септември.

Ве молиме прикачете го сценариото во посебен документ.

БИОГРАФИЈА ЗА ЏОН СТИВЕНС, НОСИТЕЛ НА ПРОЕКТОТ “ИНИЦИЈАТИВА ЗА РАЗВОЈ НА СЦЕНАРИЈА ЗА ДОЛГОМЕТРАЖЕН ФИЛМ“

Џон Стивенс е сценарист како и скрипт доктор и консултант на повеќе проекти. Тој во неговата кариера има водено голем број на работилници за развој на сценарија.

Тој е исто така и ментор се развој на кратки сценарија и пичинг на Пичинг лабораторијата во склоп на Меѓународниот филмски фестивал во Драма, Грција.